Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ

Σε μία κατάμεστη αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ . η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη και ολόκληρη η ανασκαφική της ομάδα, η οποία αποτελείται από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων,  παρουσίασαν χθες 30/9/2015 νέα στοιχεία και τεκμήρια για τις ανασκαφές τους στο λόφο Καστά της Μεσολακκιάς.

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης κατασκευάστηκε από τον Δεινοκράτη ή τον Στησικράτη ύστερα από παραγγελία και χρηματοδότηση του Μ. Αλεξάνδρου, για τον φίλο του, Ηφαιστίωνα, μετά τον θάνατό του και υλοποιήθηκε από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, το πρώτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.


Η επιγραφή «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος Ηρώον», εν είδει οικοδομικού γραπτού συμβολαίου, βρέθηκε σε τουλάχιστον δύο οικοδομικές πλάκες, ενώ σε άλλο μαρμάρινο θραύσμα υπάρχει η επιγραφή «ΑΝΤ». Ως ΑΝΤ, σύμφωνα με τις νέες υποθέσεις, υπέγραφαν όλα τα μέλη της δυναστείας των Αντιγονιδών, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι επρόκειτο για την υπογραφή του Αντίγονου του Μονόφθαλμου που έλαβε την εντολή να υλοποιήσει το έργο.

Οι νέες αποκαλύψεις σηματοδοτούν εξελίξεις στην  όλη προσπάθεια συνέχισης της ανασκαφής και ανάδειξης του μνημείου ως χώρος επισκέψιμος .
Ας ελπίσουμε το επίσημο κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού να σταθεί αρωγός σ΄ αυτή την προσπάθεια ....