Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ «Σμύρνη μου σε τραγουδώ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ «Σμύρνη μου σε τραγουδώ» για τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης με τον Πασχάλη Τόνιο στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο την Παρασκευή 15/12/2017 που οργάνωσε η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης με την χορηγία του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης).


Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τσίκαλας Κ. ο οποίος αναφέρθηκε στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922 που είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεωτέρου Ελληνισμού. 



Ο κ. Τσίκαλας τόνισε ότι: «θα πρέπει να δείξουμε όλοι οι Έλληνες ομοψυχία και ομόνοια για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία και την παράδοση μας ώστε να αντέξουμε στις παγκόσμιες προκλήσεις. Οι Σερραϊκοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία των Συλλόγων αυτών  διατηρούν ζωντανούς τους δεσμούς της παράδοσης και προάγουν  την συλλογικότητα και τον πολιτισμό.». Στην συνέχεια ευχαρίστησε την Υφυπουργό κυρία Κόλια – Τσαρουχά και τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών για την συνεχή και πολύτιμη βοήθειά τους στις δράσεις των Σερραϊκών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας,  τον κύριο  Πασχάλη Τόνιο και όλα τα μέλη των χορωδιών και των χορευτικών που συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσους ήρθαν στην παράσταση και συμμετείχαν με διάθεση αναστοχασμού στα μηνύματα της ιστορίας που αρκετά από αυτά τραγουδήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τα υπέροχα Σμυρναίικα τραγούδια.
Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτη Σαμαρά απεύθυνε η Α’ Αντιπρόεδρος κα. Παπαγεωργίου Σπάση Βασιλική. Αναφέρθηκε στην διπλή προσπάθεια της Ομοσπονδίας για την οργάνωση της εκδήλωσης αφού τον Αύγουστο είχε ακυρωθεί λόγο βροχής.



Χαιρετισμό απεύθυνε η Σερραία Υφυπουργός κα. Κόλια Τσαρουχά Μαρία και δήλωσε συγκινημένη αφού μέρος της καταγωγής της προέρχεται από την Σμύρνη. Επίσης δήλωσε την σημασία των ιστορικών μνημών ώστε να μην ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων κ. Νούλης Ι., ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Μακεδονικών Συλλόγων κ. Τάτσιος Γ., εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων και Σερραίος στην καταγωγή κ. Σιμοπουλος Στράτος, πολλά μέλη των Σερραϊκών Συλλόγων και πολλοί φίλοι και φίλες της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.



Το υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Σερραίος καλλιτέχνης Πασχάλης Τόνιος. Μαζί του ήταν το μουσικό σχήμα «Ανατολικά της Δύσης» και η Πανδώρα Καμπούρη. 



Στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν:
Κανονάκι - Αναστασία Ζαχαριάδου, Λαούτο - Σοφία Νάτσιου, Βιολί - Μανώλης Εμμανουλίδης, Κρουστά - Λεύτερης Παύλου, Όρθιο Μπάσο - Κωστής Γιαννακάκης, Ταμπουρά - Αργυρώ Κεραμιδά.



Επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατάρτισε ο κ. Τόνιος συμμετείχαν:
•           Πολυφωνική Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης – Μαέστρος Ελευθερία Μεταξά
•           Πολυφωνική Χορωδία Μίκρας - Μαέστρος Ελευθερία Μεταξά
•           Χορωδία Βασιλικών ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ. – Μαέστρος Μιχάλης Μπύρος
•           Γυναικεία νεανική χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού «Μέγας Αλέξανδρος» - Μαέστρος Μαρία Κουβακλή
•           Χορωδία Αγίου Νικολάου Σιθωνίας - Μαέστρος Χαράλαμπος Κυριακίδης
•           Χορωδία Μουσικόδραματικός Σύλλογος Απόλλων Ροδολίβους - Μαέστρος Ελισάβετ Κοροσή
•           Σύλλογος Μικρασιατών Άγιος Ιωάννης Θάσου - Διεύθυνση μαέστρος Ελισάβετ Κοροσή
•           Χορωδία Προοδευτικού Συλλόγου Αρετσούς και Δέρκων - Μαέστρος Σοφία Νάτσιου
•           Χορωδία Παραδοσιακή Μουσικής Γιαννιτσών - Μαέστρος Στέφανος Καλιωτάκης
•           Χορευτικός Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης «Αγία Τριάδα» - Χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τσαλίκης
•           Χορευτικός Σύλλογος φίλων Θερμαϊκού «ο Απόλλων» - χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τσαλίκης
•           Χορευτική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ - Ρένα Καριοφυλλίδου_ Βασίλης Δημητριάδης
•           Σύλλογος Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή» - Χοροδιδάσκαλος Μαρία Μπαδέμη