Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ

ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Η Ομηρία των Ελλήνων της Ανατολικής Μακεδονίας στη Βουλγαρία 1917-18

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Τιμής & Μνήμης για τα θύματα της Ανατολικής Μακεδονίας  κατά τη 2η Βουλγαρική κατοχή 1916 -18, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης στις 22/10/2014, στην αίθουσα του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης.


Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης η καθηγήτρια κ. Αλεξάνδρα Μάλαμα. Με πολύ σαφή και γλαφυρό τρόπο καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο μέσα από το λόγο και την εικόνα της, γνώρισε τα δεινά που υπέστησαν οι περιοχές της Αν. Μακεδονίας κατά τη 2η Βουλγαρική κατοχή και κυρίως τις κακουχίες και την εξόντωση των ομήρων που έζησαν όλες τις φρικαλεότητες των κατακτητών, μέσα από τις μαρτυρίες όσων κατάφεραν να επιζήσουν.


Η κ. Βασιλική Σπάση-Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροκαστρινών Θεσ/νίκης «Το Ρούπελ», επιβεβαίωσε τα όσα κατέθεσε η κύρια εισηγήτρια με συγκλονιστικές μαρτυρίες Σιδηροκαστρινών  Ομήρων, μέσα από τα προσωπικά τους ημερολόγια.





Η χορωδία του Συλλόγου Αγίου Πνεύματος κλείνοντας την εκδήλωση ερμήνευσε καταπληκτικά διάφορα πατριωτικά τραγούδια και δίκαια καταχειροκροτήθηκε.






Την όλη εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Νούλης, ο οποίος τόνισε εμφαντικά ότι η εκδήλωση δεν αποσκοπούσε στο να αναμοχλεύσει παλιά μίση και φυλετικές διαφορές γιατί με τους γείτονες μας Βουλγάρους μας συνδέουν σήμερα σχέσεις πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές που επιβλήθηκαν από την ανάγκη για ειρηνική διαβίωση των λαών μας. Γνωρίζοντας την ιστορία μας σφυρηλατούμε τους δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημήτριος Βούλτσιος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσ/νίκης κ.κ Άνθιμου, ο κ. Σταματίου Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Ορφανού, ο κ. Δόκαλης εκπρόσωπος του υπουργού κ. Καλαφάτη, ο κ. Πανοζάχος Δημήτρης π. Περιφερειάρχης Ηπείρου, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ Σερραϊκών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.