Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Γιώργου Καφταντζή


Tο Public Σερρών (Τσαλοπούλου 9) θέλοντας να συμμετέχει γόνιμα στην πνευματική και πολιτιστική ζωή των Σερρών, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων που φέρνουν το κοινό σε επαφή με  το Βιβλίο,τους συγγραφείς και το έργο τους,σε συνδυασμό με την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία.
Η πρώτη εκδήλωση για το σκοπό αυτό οργανώνεται την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30
στο χώρο εκδηλώσεων του καταστήματος του στον 1ο όροφο,  με βραδιά αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του κορυφαίου Σερραίου συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Καφταντζή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει
19:30 - 19:45 Προβολή βίντεο ντοκιμαντέρ
19:45 - 20:00 "Γιώργος Καφταντζής και Σέρρες " - Βαφειάδης Βασίλης, Ζωγράφος
20:OO – 20:30 " ο ποιητής Γιώργος Καφταντζής " Η ποιήτρια Ευτυχία Λουκίδου αναφέρεται στο ποιητικό του έργο και απαγγέλλει ποιήματα .
20:30 – 20:45 Ο συνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος παρουσιάζει αποσπάσματα από το έργο του «Λαϊκές προσευχές» σε ποίηση Γιώργου Καφταντζή. Μαζί του η Αλεξάνδρα Καραθανάση.

Ο Γιώργος Καφταντζής γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών στις 22 Μαρτίου 1920 και δικηγόρησε στις Σέρρες. Πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης, όπου αναφέρεται το μυθιστόρημά του «ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ» (1955 ) και στην Εθνική Αντίσταση ως κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ (Μαλέας). Αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία της αγωνιζόμενης νεολαίας της Μακεδονίας, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, στην περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, περίοδο που σφράγισε το έργο του και τον
καθιέρωσε ως ένα από τους αξιολογότερους έλληνες μεταπολεμικούς ποιητές. Στις 30 Απριλίου 1944 εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Θεσσαλονίκης (γενικές εκλογές στην πόλη σύμφωνα με την αριθ. 3 πράξη της ΠΕΕΑ).
Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε πολλές ελληνικές και ξενόγλωσσες ανθολογίες (Γαλλική, Ιταλική, Αγγλική, Ρωσική, Πολωνική, Ουγγρική).
Είχε μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Διετέλεσε Πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών»,του Μουσικογυμναστικού Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ», της «Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών»,του «Λαογραφικού Ομίλου», της Νομαρχιακής Επιτροπής Πνευματικής Δραστηριότητας, μέλος του Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού μουσείου Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης και πολλών άλλων πολιτιστικών επιτροπών και συλλόγων. Έγιναν ειδικές εκδηλώσεις για το έργο του και πήρε πολλές τιμητικές διακρίσεις και χρυσά μετάλλια. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε εκδόσεις περιοδικών, είχε την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού «ΟΡΦΕΑΣ» και συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες Σερρών, Θεσσαλονίκης, Αθηνών και άλλων πόλεων.
Με σπάνια σεμνότητα στη ζωή και στο έργο του, δεν αναζήτησε τα φώτα της μεγάλης πόλης, την εύκολη καταξίωση. Παρέμεινε στις Σέρρες, την αγαπημένη του πόλη, που κι αυτή τον αγαπούσε.
Δεν υπάρχει ίσως άλλη πόλη στην Ελλάδα που έχει να επιδείξει παρόμοιο πολυσχιδές έργο ενός πνευματικού ανθρώπου, όπως ποιητικές συλλογές, διηγήματα, θεατρικά έργα, ένα κολοσσιαίο ιστορικό έργο, πνευματικό θησαυρό για την πόλη του, με κορυφαίο την τρίτομη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ».
Ο μεγαλύτερος πνευματικός άνθρωπος που έζησε σ΄ αυτή την πόλη, ο πατριάρχης των Σερραϊκών γραμμάτων, ο ποιητής, λογοτέχνης, ιστορικός πέθανε στις 12 Μαρτίου 1998, αφήνοντας πίσω του αθάνατο έργο.
''Όταν επιστρέψω τη σάρκα μου
Πάρτε την εσείς καλαμποκιές
Όταν επιστρέψω το αίμα μου
Πάρτε το εσείς κληματαριές
Όταν επιστρέψω τη φωνή μου
Πάρτε την εσείς ανέμοι.
Αλύπητα σκορπάτε με
Εδώ και εκεί σκορπάτε με
Στους αιώνες των αιώνων.
Μονάχα την αγάπη αρνούμαι να επιστρέψω
σε τούτο το απέραντο χωρίς αγάπη σύμπαν. ''
........................................Γιώργος Καφταντζής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 32




Αθήνα, 25  Νοεμβρίου 2014
                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σάββατο 29-11-2014 και από ώρα 11.00 – 14.00 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 στην Αθήνα θα γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη από τους:
-         Κ. Περιστέρη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014).
-         Μιχ. Λεφαντζής, Αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».
-         Δημ. Εγγλέζος, Πολιτικός Μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».
Συντονιστές:
-         Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
-          Νίκος Σταμπολίδης, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

" Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΩΝ"


Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Πνεύματος Θεσσαλονίκης και ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Πνεύματος Σερρών σας προσκαλούν στην παρουσίαση του λευκώματος " Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΩΝ" στη Θεσσαλονίκη. 
-Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των γυναικείων ενδυμασιών (παιδικές, καθημερινές, νυφιάτικες, γιορτινές, λαζαριάτικες κ.α.)
-Θα γίνει προβολή φωτογραφιών από την προετοιμασία του λευκώματος ενώ η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Πνεύματος Θεσ/κης θα αποδώσει τοπικά τραγούδια του Αγίου Πνεύματος.
- Η χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Πνεύματος Σερρών θα παρουσιάσει τοπικούς χορούς και τραγούδια παιγμένα με γκάιντα.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Σερραικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου και ώρα 7,00μμ στο κινηματοθέατρο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" στην περιοχή Λευκού Πύργου.
Είσοδος ελεύθερη.
'Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να προμηθευτούν το λεύκωμα στην είσοδο.


«Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη (19/11/2014), η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Π.Κ.Μ «Αλέξανδρος», με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον πρώτο διωγμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και των παραλίων της Μ. Ασίας.



Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα η εκδήλωση περιελάμβανε 





ομιλία με θέμα « Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής» από το συγγραφέα Γεώργιο Μάνο. Με πολύ άμεσο και τεκμηριωμένο λόγο ο ομιλητής αναφέρθηκε στα ταραγμένη χρονική περίοδο 1914 – 1922 με τους διωγμούς και τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.


Μουσικά το κλίμα της εποχής μετέφεραν οι χορωδίες των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας Νιγριτινών και Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης οι οποίες ερμήνευσαν άψογα τραγούδια της Ανατολής.
Στο τέλος προβλήθηκε video προκαλώντας συγκινησιακή φόρτιση σ΄ όλους.


Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Νούλης.





Την τίμησαν με την παρουσία τους ο πατήρ Παναγιώτης Παναγιωταρέας ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσ/νίκης κ.κ Άνθιμου,  ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Ορφανός, ο βουλευτής κ. Αμανατίδης, ο τ. υπουργός κ. Μαγκριώτης, η κ. Φουρκιώτη εκπρόσωπος του υπουργού κ. Καλαφάτη, ο π. πολιτευτής κ. Μαρινίδης, ο π. Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Πανοζάχος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Διεθνούς Ιδρύματος των Παμμακεδονικών Ενώσεων «Μ. Αλέξανδρος» και π. Πρόεδρος της Παμποντιακής Ένωσης Ελλάδος κ. Φαχαντίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Χατζόπουλος, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας κ. Καρακοστάνογλου, ο εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνια Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ. Αβανίδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα Καλαμαριάς και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων  κ. Ραγιάς, ο Πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας κ. Παπαδόπουλος, ο τ. πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Αποστολίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Τανιμανίδης και πολλοί Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ των Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.







Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 31


Αθήνα  22 Νοεμβρίου 2014   
                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία ενημέρωσης από την συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού  και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλα στην Αμφίπολη.
"Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από 1000"
"Τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων"
" Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο τόσο για την σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για την δουλεία που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί απο τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά"
Ο κύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, είπε: "Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη."
Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές. Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο κύριος Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, απάντησε: "Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο."
Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, με τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες.  "Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά", τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος θέλησε να πει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κρύβουν κάτι, απλώς οι αποκαλύψεις γίνονται έτσι και αλλιώς με αργούς ρυθμούς και δεν είναι μόνο θέμα κάποιου νέου ευρήματος, αλλά και η ίδια η διαδικασία της συντήρησης θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πράγματα. "Αυτή είναι και η γοητεία της αρχαιολογίας", ανέφερε
Ο Υπουργός κ. Τασούλας επισήμανε αυτή την στιγμή ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλα η που ξεκινάει που όπως είπε με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα. Οι φάσεις της διαδικασίας είναι άλλωστε και αυτές που προβλέπονται από το νόμο. Η πρώτη είναι η σωστική διαδικασία, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης. Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Περιστέρη στην Αθήνα σε μια εβδομάδα. Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος  αυτής είναι και η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου.

Σχετικά με την επισκεψιμότητα του μνημείου ο Υπουργός δήλωσε ότι πρώτα θα γίνει επισκέψιμο το ταφικό μνημείο στην επιστημονική κοινότητα και τους δημοσιογράφους κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγους μήνες από τώρα και στην συνέχεια θα ανοιχτεί προς το κοινό που αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει σε κάποια χρόνια από τώρα.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

"ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"


ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ

Μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε προχθές από τον π. Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου. Με επιστολή του μας ενημερώνει ότι είχε καταθέσει σχετική επερώτηση στη βουλή (και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουμε!!!!!) για το πρόβλημα στέγης που προέκυψε για την Ομοσπονδία μας και έλαβε την πρώτη απάντηση. Θα μας κρατά ενήμερους για όλες τις εξελίξεις του θέματος.
Και εμείς που νομίζαμε οτι ήταν μία αναλαμπή του ενδιαφέροντος που έσβησε ........
Παραθέτουμε τις επιστολές του κ. Καράογλου




Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


Η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον πρώτο διωγμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και των παραλίων της Μ. Ασίας,  διοργανώνει εκδήλωση Τιμής & Μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.00 μ.μ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Π.Κ.Μ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ( Εθν Αμύνης 1).
Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και  περιλαμβάνει ομιλία με θέμα : « ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» από τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Μάνο , βιντεοπαρουσίαση και κοινή εμφάνιση των χορωδιών των Συλλόγων Νιγριτινών και Τερπνιωτών Θεσ/νίκης  που θα ερμηνεύσουν τραγούδια της Ανατολής.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 30


Αθήνα, 12  Νοεμβρίου 2014
                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1.           Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2.           Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3.           Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό  3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε  ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και  γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

4.           Εντός και  εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

5.           Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι  καρυάτιδες  και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6.           Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7.           Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

8.           Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου  σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ  καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης ( φωτο 5,6).

9.           Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί  το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

10.     Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και  η συνέχιση των εργασιών  συντήρησης  στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος  μέρους του ψηφιδωτού.

11.     Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12.     Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

13.     Γεωφυσικές διασκοπίσεις

1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή  Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.


2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς,  Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση  του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.







Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Το Χρονικό της ανασκαφής του περιβόλου του Τύμβου Καστά

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσ/νίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»,  με αφορμή τα όσα εντυπωσιακά ανασκάπτονται στην Αμφίπολη και προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ομιλήτρια της εκδήλωσης η διακεκριμένη Σερραία δημοσιογράφος κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, η οποία πρώτη ανέδειξε δημοσιογραφικά το θέμα το 2012 με το πρώτο ρεπορτάζ για τα σπουδαία ευρήματα ενημερώνοντας το Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο κοινό μέσω της ΕΤ3.
Με το δικό της ξεχωριστό τρόπο αναφέρθηκε στο χρονικό της ανασκαφής του περιβόλου του Τύμβου Καστά, βασισμένο στην 3ετή δημοσιογραφική εργασία και το προσωπικό οπτικο-ακουστικό αρχείο της , μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 οπότε και αποκαλύφθηκε η είσοδος του μεγαλοπρεπούς Μακεδονικού Τάφου.
Στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Νούλης.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι πρώην υπουργοί κ.κ Αλέκος Δαμιανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης, πρόεδροι και μέλη των Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.]








 





Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 29




Αθήνα, 4   Νοεμβρίου 2014
                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τις απόψεις, που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες  για την πορεία  του ανασκαφικού έργου στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλεως, η υπεύθυνη ανασκαφέας, κ. Κ. Περιστέρη, διευθύντρια της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, εκφράζοντας το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας,  ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε  άλλου είδους ανασκαφή. Είναι,τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος  άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ  δεν έχει επισκεφθεί.

Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων. Ο,τιδήποτε λέγεται  για άσκηση οποιουδήποτε είδους πίεσης, είναι εκ του πονηρού. Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του.
Με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων. Η προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου video,επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αλλά η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί.
Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί "σκαρπέλο", δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί  το δάπεδο.
Ο χώρος ο οποίος  ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε , αλλά με  ανασκαφικό στρώμα.

Επισημαίνουμε ότι είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες,  στο ταφικό μνημείο”.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : Το χρονικό της ανασκαφής ...

Αμφίπολη: Μια ανασκαφή που (ξανα)γράφει την Ιστορία
Με αφορμή τα όσα εντυπωσιακά ανασκάπτονται στην Αμφίπολη και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσαν, η Ομοσπονδία Σερραικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, προγραμμάτισε εκδήλωση - παρουσίαση του
Χρονικού της ανασκαφής του περιβόλου του Τύμβου Καστά 
με ομιλήτρια την Σερραία δημοσιογράφο Αριάδνη Παπαφωτίου.
Πρόκειται για ένα Χρονικό της ανασκαφής του Περιβόλου του Τύμβου, βασισμένο στην 3ετή δημοσιογραφική εργασία και το προσωπικό οπτικο-ακουστικό αρχείο της δημοσιογράφου, μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 οπότε και αποκαλύφθηκε η είσοδος του μεγαλοπρεπούς Μακεδονικού Τάφου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 6.00 μμ,
στη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος», Εθν. Αμύνης 1,
(απέναντι από τον Λευκό Πύργο)