Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

Στο πλαίσιο της δράσης της "Γνωρίζω τον τόπο μου", η Ομοσπονδία μας διοργανώνει Ημερήσια εκδρομή στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών την Κυριακή 4 Μαΐου 2014.
     Σύμφωνα με το πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας που ανήκουν στο Δήμο Βισαλτίας, θα επισκεφθούμε 


Το λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Αμπελιωτών Θεσ/νίκης στους Αμπέλους,



την επιβλητική εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην Τερπνή την οποία εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης,








το λαογραφικό μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής, 










Το παλιό στρατόπεδο και το Σύλλογο Γυναικών Νιγρίτας 









το Δημαρχείο στη Νιγρίτα, 





τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, 
το Καπνομάγαζο (Κέντρο Πολιτισμού), 








το Πηγάδι της Γερακίνας και το Λαογραφικό Μουσείο.







Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα εργοστάσια μονωτικών της FIBRAN στην Τερπνή, 



σπιρουλίνας στα Θερμά 




και να παρακολουθήσουμε την ξακουστή παραδοσιακή πάλη με τα «κιουσπέτια» στο πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.
  
  

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ το άτομο.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Μαίου 2014, στη Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Τούλα Μουτσίδου τηλ. 6942655600 και στην Αντιπρόεδρο κ. Τζούλια Βλασκίδου τηλ. 6947681357.


    

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΝΩΝ - Επίσκεψη σε Κωνσταντινούπολη



Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Επίσκεψη σε Κωνσταντινούπολη – Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ανακήρυξη της Α.Θ. Παναγιότητος σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου
Από το Σύλλογο των εν Θεσσαλονίκη Σιδηροκαστρινών και περιχώρων Ν. Σερρών «Το Ρούπελ», το διάστημα 21-24/3/2014, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε Κωνσταντινούπολη – Οικουμενικό Πατριαρχείο, με σκοπό την ανακήρυξη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίου, σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου.
Η ανακήρυξη έγινε την 23/3/2014, ημέρα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (Αίθουσα της Παναγίας), μετά τον εκκλησιασμό στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου. Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασιλική Σπάση – Παπαγεωργίου, προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ανέγνωσε το ανάλογο Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο Του επέδωσε ιδιοχείρως. Κατόπιν, Του επέδωσε ως δώρο του Συλλόγου, ασημένιο δίσκο με χειροποίητες εγχάρακτες παραστάσεις του Κάστρου του Σιδηροκάστρου και της Πύλης του (που είναι και το έμβλημα του Συλλόγου) και δικέφαλου αετού.


Ακολούθησε ευχαριστήριος αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με πατρικές ευχές προς τους παρισταμένους, τα μέλη του Σωματείου και το Σιδηρόκαστρο.

Στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου εκπροσωπούμενος από τη Γ. Γραμματέα της Αδελφότητας κυριών και δεσποινίδων Μελενίκου «Η Αρμονία» κ. Ευδοκία Καλαφατοπούλου - Φουρτούνα, υπέβαλε τα σεβάσματά του στον Οικουμενικό Πατριάρχη και Του επέδωσε διδακτορική διατριβή του λέκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημητρίου Μπάκα με θέμα «Ο Ελληνισμός και Η Εκκλησιαστική Περιφέρεια Μελενίκου».
Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι, στο περιθώριο της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν την ανεπανάληπτη εμπειρία να επισκεφτούν τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Κων/πολης που σχετίζονται με την ιστορία μας: Αγία Σοφία, Δεξαμενή Ιουστινιανού, Τείχη Θεοδοσίου, Πριγκιπόνησα, Χαλκηδόνα, Γέφυρα Γαλατά, Πλατεία Ταξίμ, Μπαλουκλί, Παναγία Βλαχερνών, αρχοντικά και κάστρα του Βοσπόρου (κρουαζιέρα), Μεγάλη του Γένους Σχολή (όπου, μετά την ξενάγηση, προσφέρθηκαν από το Σύλλογο στη Σχολή για ενημέρωση των μαθητών, έντυπα με παρουσίαση των οχυρών Ρούπελ και διαφημιστικά CD του Νομού Σερρών).
 
Τέλος, κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί ότι, αξίζουν συγχαρητήρια στο γραφείο ταξιδίων Ζορπίδη, διότι η οργάνωση και η υλοποίηση του προγράμματος (μεταφορά, διαμονή και κυρίως η ξενάγηση) άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ....

Στο πλαίσιο της δράσης της "Γνωρίζω τον τόπο μου", η Ομοσπονδία μας διοργανώνει Ημερήσια εκδρομή στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών την Κυριακή 4 Μαΐου 2014.
     Σύμφωνα με το πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας που ανήκουν στο Δήμο Βισαλτίας, θα επισκεφθούμε : Το λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Αμπελιωτών Θεσ/νίκης στους Αμπέλους, την επιβλητική εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην Τερπνή την οποία εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το λαογραφικό μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής, το Δημαρχείο στη Νιγρίτα, τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το Καπνομάγαζο (Κέντρο Πολιτισμού), το Πηγάδι της Γερακίνας και το Λαογραφικό Μουσείο.
Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα εργοστάσια μονωτικών της FIBRAN στην Τερπνή, σπιρουλίνας στα Θερμά και να παρακολουθήσουμε την ξακουστή παραδοσιακή πάλη με τα «κιουσπέτια» στο πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.
    Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ το άτομο.
    Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 28 Απριλίου 2014, στη Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Τούλα Μουτσίδου τηλ. 6942655600 και στην Αντιπρόεδρο κ. Τζούλια Βλασκίδου τηλ. 6947681357.

Παρακαλούμε να συμμετέχετε μαζικά στην ως άνω εκδρομή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΑΚΚΙΩΤΩΝ - ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ